2019. október 25., péntek

Nők és az IT

Ez a bejegyzés valamilyen szempontból régóta ért már, és mostanában érte el megint az ingerküszöbömet arra, hogy írjak is róla.

Nem árulok el nagy titkot, hogy nőnemű vagyok és az IT világában dolgozom, jelenleg mint rendszergazda, de mellette foglalkozom gépszervizeléssel is. Az előbbit még "csak" öt éve, az utóbbit meg bő tíz éve, de lehet, hogy régebb óta. Ennyi idő elég sok muníciót tud adni kabarészintre, de engem mindig érzékenyen érintett, ha valaki nem néz ki belőlem valamit, pusztán azért, mert nőnemű vagyok. Mintha kevesebb lennék. És ezt nem tudom mosolyogva tűrni.


A trigger, ami kiváltotta ezt a bejegyzést:
Az egyik projektorunk elromlott, és felhívtak a szervizből egyeztetni, hogy mikor viheti el a futár? Jeleztem, hogy következő munkanap tökéletes, de aznap semmiképpen, mert még le kell szerelnem a helyéről. Fél másodpercnyi síri csend a vonal másik végén, és egy döbbent mondat: "nő létére le tudja szerelni a projektort?" Nem, nem küldtem el az anyjába, csak mikor az elköszönés végén lebasztam a kagylót (szó szerint, éljen a "vonalas" telefon), kiszakadt belőlem egy hangos "soviniszta fasz!" megjegyzés.

Nem a fenti az első eset, hogy nem nézik ki belőlem a szakmát, pedig nem véletlenül vagyok a helyemen, ahogy szerintem minden nő, aki az IT-t választotta. Mert nehezített terep a klasszikus karrierutakhoz képest. Elférfiasodott szakmák jellemzik, ahol egyébként nagyrészt örülnek a női kollégáknak, és ritkán tartják kevesebbre, csak mire az ember lánya eljut odáig, hogy bekerüljön a "körbe", sokszor rendkívül rögös az út. Van, hogy a környezete nem támogató, mert a sztereotípiák meghatározzák a hozzáállásukat (a lányok babáznak, a fiúk autóznak...). Aztán az iskolai környezet sem feltétlenül okés, mert a tanár konkrétan közli az illetővel, hogy azért nem érti, mert lány, és lányok amúgy sem valók technológiai pályára. Van olyan közeli ismerősöm, aki ezért hagyott ott képzést, mert elhitették vele. Aztán kikerül a munkaerő-piacra.
Talán az álláskeresés az, ahol van valamennyi előnye abból, hogy női szakember, hogy sok cég szereti mutogatni, hogy nekik ilyen is van (diverzitásra meg kvótázásra hivatkozva - ez utóbbi is nagyon káros tud lenni, egyébként), így szívesebben hívják be interjúra, ahol bizonyíthat. Amikor bekerül az első szakmai munkahelyére, akkor kicsit csökken a nyomás, mert a szakmabeliek szakmailag ugyanúgy kezelik, mint bárki mást házon belül.

Mi az, amiben másképp kezelik az IT-s csajokat a férfi IT-sokhoz képest?
- "Nő létedre...": valahogy egyeseknek a mai napig nem természetes, hogy az IT egy olyan világ, a számítógépeket marhára nem érdekli, ki dolgozik velük. Jó lenne, ha egyesek ezt észben tartanák, mert közel sem olyan meglepő dolog ez. Egy nő is képes tervezni, logikusan gondolkodni, finommechanikai munkát végezni, és nem sipákol, ha letörik a körme kábelcsatornázás közben.
- "Nő létedre..." vol.2: ez már nem feltétlenül kerül kimondásra, de ugyanide tartozik, amikor egy nő bemegy egy számítástechnikával foglalkozó boltba, és az eladó zsigerből a seggében van, és mintha IQ-negatívnak magyarázna. Nem oké, és tök jó lenne, hogy ha csak akkor segítene, ha kérjük, ne tukmálja magát.
- "Küldjé' képet magadról!": Szerencsére én ebbe nem futottam bele, vagyok írásban akkora tapló, hogy nem kérnek képet, vagy egyszerűen férfinak néznek. De általában, ha kiderül valamelyik kollegináról, hogy nő, és talán még néz is ki valahogy, helyből mindenki képet akar (még szakmabeliek is szoktak ekkora taplók lenni). Uraim! Ez kurvára nem oké. Ahogy férfikollégát sem a kinézete alapján ítélünk meg, hanem a szakmai kvalitásai alapján, így a kolléganőket is ekként kéne kezelni.
- "Küldjé' képet magadról!" vol.2: Én ugyan nem játszom multiban, de részben az is hozzájárul, amit néha tapasztalok, amikor valaki megoszt egy ilyen streamet. Valamilyen csapatban a mikrofon végén megszólal egy női hang, és helyből lemennek ősbunkó kamaszba, meg képet követelnek. El nem tudom képzelni, hogy tudnak a csajok jóarcok maradni, és udvariasan hárítani. Ez nem kifejezetten IT, de a gémer csajokat is ide lehet sorolni:)

Igaz, ez általában igaz a legtöbb olyan szakmára, ahol férfitöbbség van, de ettől függetlenül elsősorban emberek vagyunk mi is, akik elkötelezték magukat egy szakma mellett. A munkahelyünkön nem nők vagyunk, hanem szakemberek. Ezt kéne megérteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése